Ζαχαρία Παπαντωνίου 54-58, Αθήνα
Από το 1945

Ανακαλύψτε την ιστορία μας

... που ξεκινάει απο το 1945, αμέσως μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο

Αμέσως μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η ζωή ξανάβρισκε σιγά – σιγά τους κανονικούς της ρυθμούς, μια ομάδα πρατηριούχων οίνων και ποτών, που δραστηριοποιούντο επιχειρηματικά στον χώρο, αποφάσισαν να συνδικαλιστούν.

Έτσι, τον Αύγουστο του 1945 ίδρυσαν το Σωματείο Πρατηριούχων Οίνων Ποτών Αθηνών-Πειραιώς-Περιχώρων, με τον διακριτικό τίτλο ΠΟΠΑΠ.

Φορτηγό για μεταφορά ποτών
Wine Bottles

Τα ιδρυτικά μέλη ( 1945 )

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Πότης Συρράκος, Παναγιώτης Σταμπούλος, Πέρος Πετρίδης, Γιώργος Μαζέλης, Γιώργος Μαρκέτος, Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Κεφάλας, Αναστάσιος Κόκκας, Λούης Σφακιανός, Μιχάλης Καραϊσκος και Θεόδωρος Φωκάς. Το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο απαρτίστηκε από τους: Πότη Συρράκο, Παναγιώτη Σταμπούλο και Γιώργο Μαζέλη.

Συνδικαλιστική Δράση

Παρά την δύσκολη μεταπολεμική εποχή, το ΠΟΠΑΠ κατάφερε να αναπτύξει αξιόλογη συνδικαλιστική δράση και να επιβάλλει τα πρατήρια και τις κάβες στην αγορά ως φυσικούς διακινητές των προϊόντων του είδους.

Σωματείο πρατηριούχων Οίνων & Ποτών

Προϊόντος του χρόνου το ΠΟΠΑΠ μετονομάζεται σε ΣΠΟΠ-Σωματείο Πρατηριούχων Οίνων Ποτών – εγκαθιστάται στην οδό Δευκαλίωνος, στην πλατεία Κολιάτσου, και ξεκινά μια νέα πορεία, αποκτώντας την μηνιαία εφημερίδα ΣΠΟΠ.

Συνεργάζεται στενά με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κρασιών, ποτών, αναψυκτικών, ζύθου, εμφιαλωμένων νερών και εδραιώνει την θέση του κλάδου στην αγορά. Το 1978 αποκτά ιδιόκτητη στέγη, στα κάτω Πατήσια.

Μετονομασία σε Ε.Δ.Ε.Ο.Π το 1984

Το 1984, με την αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, μετονομάζεται σε ΕΔΕΟΠ-Ένωση Διακινητών Εμπόρων Οίνων Ποτών Αθηνών-επωνυμία με την οποία δραστηριοποιείται και σήμερα διοικούμενη, από επταμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο. Σε ΕΔΕΟΠ μετονομάζεται και η μηναία εφημερίδα της Ένωσης.