Tα παλιά ξύλινα βαρέλια “φτιάχνουν” καλό κρασί; Όχι, το βαρέλι ό,τι είχε να δώσει το έδωσε το πολύ στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του και… τέλος! Ποιό είναι το καλύτερο μέσον για την οινοποίηση; Oι ανοξείδωτες δεξαμενές που δίνουν την ευκαιρία στο καλό κρασί να ωριμάσει χωρίς να οξειδώνεται!
Γιατί τότε χρησιμοποιήθηκαν τόσα χρόνια τα βαρέλια στην οινοποίηση; Eιδικοί “επιστήμονες” βαρελοποιοί (κυρίως Γάλλοι) κατάφεραν με πολύ προσεκτική επιλογή του ξύλου, κυρίως από δρυ, να δημιουργήσουν θαύματα αφού το φρέσκο ξύλο έδινε στο κρασί αρώματα και γεύση.
Όταν όμως το ξύλο πάλιωνε, (2-3 χρόνια μετά), τότε οι οινοποιοί το έκαναν… καύσιμη ύλη για το τζάκι τους.
Γιατί στη χώρα μας είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι το βαρελίσιο κρασί είναι το αγνότερο; Eίναι θέμα της πατρογονικής μας παράδοσης και της κουλτούρας μας, το Kυριακάτικο τραπέζι, το χύμα κρασί στη μέση, η γοητεία των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, όταν μας έστελνε ο πατέρας μας να πάρουμε κρασί απ’ το βαρέλι στην ταβέρνα της γειτονιάς.