ΚΡΑΣΙ ΜOΝΑΧΙΚO
Το κρασί είναι μοναχικό. Δεν θέλει άλλες παρέες και κυρίως μοσχοβολιαστές, γιατί έχει την ιδιότητα να τραβάει τις οσμές ( πατάτες , κρεμμύδια , πετρέλαιο , λάδι κ.λ.π.). Το πολύ – πολύ να του κάνουν παρέα άλλα αλκοολούχα ποτά. Επίσης θα πρέπει ο χώρος πρέπει να εξαερίζεται και να είναι καθαρός.
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ
Το κρασί θέλει υγρασία. Εξ ου και τα υπόγεια και τα κελάρια. Oμως μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά. Ένα μπολ με νερό μέσα στην ντουλάπα, που έχετε τα κρασιά και ένα υγρόμετρο θα σας εξασφαλίσει άψογα.
Αν έχετε αποθήκη ή υπόγειο, υπάρχου λύσεις. Απλώστε κάτω από την κάβα χαλίκι ή άμμο και καταβρέξτε το. Εχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείτε επίσης να σπάσετε το τσιμέντο κάτω από το ντουλάπι και έτσι να βγείτε στο έδαφος, όπου επίσης θα απολαύσετε μια φυσική υγρασία.
ΚΡΑΣΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ
Όλα τα κρασιά -με εξαίρεση τα αφρώδη και κάποια γλυκά-ημίγλυκα- κάτω από τους 8°C μοιάζουν με νερό και οι γευστικές-αρωματικές τους ουσίες δεν “αποδίδουν”, ενώ και η ίδια η γλώσσα “μουδιάζει”.
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙO
Αν ένα κρασί φυλάσσεται στο ψυγείο, θα πρέπει να τοποθετείται στο διαμέρισμα με τη λιγότερη ψύξη (π.χ. στη “φρουτιέρα”) και να βγαίνει έγκαιρα πριν το σερβίρισμα για να πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία (ειδικά αν μιλάμε για κόκκινο) .
ΤΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤO ΚΡΑΣΙ
Το κρασί όπως δεν αγαπάει το κούνημα, δεν αγαπάει και το φως !! Ακόμα δεν μπορεί την “ορθοστασία ”. Γι’ αυτό ξαπλώστε τις φιάλες , έτσι ώστε να αναπαύεται αλλά και να υγραίνει το φελλό του για να μην στεγνώνει.
ΚOΥΝΗΜΑ ΚΡΑΣΙOΥ
Του κρασιού δεν του αρέσει το κούνημα . Γι’ αυτό, κατά τη μεταφορά του, ούτε να το καταταλαιπωρείτε ούτε να το αφήνετε στο αυτοκίνητο, στον ήλιο, να σκάσει στους 40 – 50 βαθμούς το καλοκαίρι.