Μετά την πρώτη συνάντηση των ΕΔΕΟΠ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ & ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με τον Υφυπουργό Οικονομικών Κύριο Χάρη Θεοχάρη στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΕΔΕΟΠ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του <<Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών>> οι ενώσεις παρευρέθηκαν , έπειτα από πρόσκληση του Κυρίου Υφυπουργού στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 6/11/23 με θέμα «Ηλεκτρονικό Μητρώο Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών – προβλήματα και προτάσεις βελτίωσης της εφαρμογής ταυτοποίησης των φιαλών αλκοολούχων ποτών».
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών και εκτός από τον Κύριο Θεοχάρη συμμετείχαν ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Κύριος Γιώργος Πιτσιλής, ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων και ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, Κύριος Κωνσταντίνος Μουρτίδης καθώς και εκπρόσωποι των ποτοποιών και των εισαγωγέων αλκοολούχων ποτών. Παρόλη τη διάχυτη ανησυχία για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, σχετικά με το σύστημα lotify, η συζήτηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν την ηγεσία του Υπουργείου για την παράταση εφαρμογής του νομοσχεδίου, με τον Υφυπουργό να απαντάει ότι αναγνωρίζει πως είχαν προκύψει πολλά θέματα και μια τέτοια παράταση κρίθηκε αναγκαία. Στη συνέχεια θίχτηκε από τους εκπροσώπους των εισαγωγέων και των Ποτοποιών το θέμα της υπερβολικής φορολογίας του αλκοόλ καθώς και το πρόβλημα του λαθρεμπόριου.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη κατάρτισης μόνιμης επιτροπής που θα ασχολείται με θέματα σχετικά με τον έλεγχο της παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας αλκοόλ, εκτιμώντας πως αν υπήρχε σήμερα, ίσως θα είχαν λυθεί, πολλά προβλήματα από αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η πρόταση βρήκε σύμφωνο τον Κύριο Υφυπουργό και στη συνέχεια ζήτησε τις απόψεις των παρευρισκομένων όσον αφορά το θέμα της συνάντησης.
Ποτοποιοί και εισαγωγείς συμφώνησαν ότι εφόσον δηλώνονται ήδη από αυτούς τα lot numbers που εισάγονται ή παράγονται στην Ελλάδα τότε δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο καθώς ήδη υπάρχουν ορατά αποτελέσματα στη μάχη της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Έπειτα ο Κύριος Πιτσιλής έδωσε το λόγο στους Εμπόρους Διακινητές Αλκοολούχων Ποτών καθώς όπως είπε, η άποψη τους έχει βαρύνουσα σημασία αφού αντιμετωπίζουν το θέμα από διαφορετική σκοπιά. Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΟΠ Αθηνών-Πειραιά & Προαστείων κύριος Ιωάννης Βυτινιώτης, ο οποίος επισήμανε την πληθώρα τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων που κάνουν αδύνατη την εφαρμογή του συστήματος lotify, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αθηνών-Πειραιά & Προαστείων κύριος Σπυρίδων Δανιήλ εστίασε στην ανακολουθία κωδικού lot φιάλης και κιβωτίου κάτι που δυσκολεύει κατά πολύ τη δουλειά του διακινητή αλκοολούχων ποτών αλλά και ότι είναι χρονικά αδύνατο ο έμπορος να έχει τόση λεπτομερή καταγραφή αριθμών lot με την υπάρχουσα τεχνολογία. Ο Σύμβουλος της ΕΔΕΟΠ Μακεδονίας-Θράκης-Ηπείρου & Θεσσαλίας Κύριος Γεράσιμος Μιχαηλίδης-Τζαρίδης επεσήμανε ότι οι απαιτούμενες εργατοώρες για αυτό το εγχείρημα θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση την τιμή των αλκοολούχων ποτών και στη συνέχεια τόνισε ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα αν δεν υπάρξει ψηφιακή απεικόνιση του lot στην ετικέτα της εκάστοτε φιάλης. Οι εισαγωγείς και οι ποτοποιοί δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.
Επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κωδικός που θα περιλαμβάνει barcode,lot number και να είναι συμβατός με πρόγραμματα ERP κάτι που δυσκολεύει κατά πολύ την εξεύρεση τρόπου απεικόνισης στη φιάλη. Καθώς η συζήτηση αφορούσε καθαρά τεχνικά ζητήματα, ο Κύριος Θεοχάρης από κοινού με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ πρότειναν την κατάρτιση μιας Επιτροπής Διαβούλευσης ώστε να βρεθεί μέχρι το τέλος τής παράτασης ένας τρόπος εύρυθμης εφαρμογής του <<Ηλεκτρονικού Μητρώου Επιτηδευματιών Αλκοολούχων Ποτών>>. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Υπουργείου και των υπολοίπων φορέων θα βρεθούν λύσεις ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων μας από αυτή την αλλαγή.