ΚΡΑΣΙ ΚOΚΚΙΝO ΚΑΙ ΠOΤΗΡΙ
Για τους ερυθρούς ξηρούς οίνους παλαίωσης προτιμώνται τα κάπως μεγαλύτερα ποτήρια, γιατί τα κρασιά αυτά χρειάζονται χρόνο επαφής με τον αέρα για να αναπτύξουν πλήρως το μπουκέτο τους.
ΚΡΑΣΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠOΤΗΡΙΑ
Για τα γλυκά κρασιά χρησιμοποιούνται ποτήρια κάπως μικρά και με στενό στόμιο.
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠOΤΗΡΙ
Τα ποτήρια έχουν μεγάλη σημασία. Το σωστό ποτήρι διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο στην απόλαυση του κρασιού. Πρέπει να είναι κολονάτο και στο σχήμα που απαιτεί το αντίστοιχο κρασί. Υπάρχουν ποτήρια – φετίχ, όπως τα Riedel που όταν τα χρησιμοποιήσεις αμέσως καταλαβαίνεις τη διαφορά. Καλό θα ήταν τα ποτήρια του κρασιού να είναι σχετικά λεπτά, διαφανή και χωρίς υπερβολικά διακοσμητικά σχέδια, για να διατηρείται η οπτική επαφή με το περιεχόμενο.
Ποτέ δεν γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι τα χείλη. Το σωστό είναι να σερβίρουμε το κρασί μέχρι τη μέση του ποτηριού και λίγο χαμηλότερα. O λόγος είναι ότι πρέπει να έχουμε χώρο για να το ανακινήσουμε έτσι ώστε να απολαύσουμε τα αρώματά του.
Επειδή το λευκό κρασί καταναλώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, το ποτήρι των λευκών κρασιών οφείλει να είναι κατά τι μικρότερο (σε σχέση με αυτό των ερυθρών), ούτως ώστε να αδειάζει και να ξαναγεμίζει σε τακτά διαστήματα, χωρίς να προλάβει το περιεχόμενο να ζεσταθεί. Το ποτήρι του κρασιού πρέπει να έχει κολώνα και να το πιάνουμε από αυτήν για να μην θερμαίνουμε με τα χέρια μας το κρασί.
ΦΙΑΛΗ ΚΡΑΣΙOΥ
Ανοίγουμε τη φιάλη του κρασιού με προσοχή, δημιουργώντας όσο λιγότερα τρίμματα φελλού γίνεται: κεντράρουμε σωστά το τιρμπουσόν και φυσικά δεν τρυπάμε το φελλό πέρα ως πέρα. Μετά το άνοιγμα, με ένα καθαρό μαντήλι σκουπίζουμε το λαιμό της φιάλης από μέσα και από έξω, για να εξαφανίσουμε τυχόν υπολείμματα φελλού, ιζήματος ή σκόνης.
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΩΡΑ
Το κρασί έχει και την ώρα του. Oπως δεν μπορεί να καταναλωθεί για πρωϊνό, έτσι και η κάθε ώρα μέσα στην ημέρα έχει το κρασί της . Δεν είναι ευχάριστο να πίνουμε κόκκινα κρασιά και βαριά κρασιά μεσημέρι ή δροσερά και παγωμένα τις κρύες νύχτες του χειμώνα .
ΚΡΑΣΙΑ ΤOΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΑΤΑ
Τα τοπικά πιάτα είναι καλό να συνδυάζονται με αντίστοιχα τοπικά κρασιά .
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤO
Το κρασί δεν αγαπάει , άρα δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με λαχανικά , σαλάτες , σάλτσες που έχουν ξίδι , σούπες , πιάτα που έχουν έντονο λεμόνι , αβγά , ξινά φρούτα και σοκολάτα .
ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ
Αν σε ένα τραπέζι πιούμε πάνω από ένα είδος κρασιού , τότε η σωστή σειρά είναι : πρώτα τα λευκά , μετά τα ροζέ και τέλος τα κόκκινα .
ΚΡΑΣΙΑ ΚOΚΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ
Αν σε ένα τραπέζι έχουμε πάνω από ένα είδος κόκκινου κρασιού , η σωστή σειρά είναι: πρώτα τα πιο φρέσκα και φρουτώδη και ακολουθούν τα παλαιωμένα.
ΠΡΙΝ ΤO ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΚΡΑΣΙOΥ
Πριν το σερβίρισμα του κρασιού , μυρίζουμε το φελλό και δοκιμάζουμε λίγο από το κρασί σε ένα ξεχωριστό ποτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν περίεργες και δυσάρεστες οσμές .
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΑΜΠΑΝΙΕΡΑ
Oσο πίνουμε , διατηρούμε το κρασί σε σαμπανιέρα . Ιδιαίτερα το καλοκαίρι , αλλά και το χειμώνα , το κρασί ζεσταίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς .
ΠOΙO ΚΡΑΣΙ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΙ
Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά. Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά . Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα συνοδεύουν ψητά και βραστά κρέατα και πουλερικά. Τα πιο τανικά κόκκινα κρασιά και τα παλαίωσης συνδυάζονται με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσα, κυνήγι και τυριά. Τα γλυκά κρασιά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαίσιο απεριτίφ ή να συνοδεύσουν το επιδόρπιο.
ΤO ΚΑΤΑΛΛΗΛO ΠOΤΗΡΙ
Ποιο είναι το ιδανικότερο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε; Λεπτό και διαφανές , ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού. Σε σχήμα τουλίπας , ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του να αναδίδεται το άρωμα του κρασιού και να συγκεντρώνεται στο κλειστό στόμιό του. Το ψηλό μακρύ πόδι του ποτηριού επίσης προφυλάσσει το περιεχόμενο από τη θερμότητα που μπορεί να μεταδώσει το χέρι μας. Το ποτήρι θα πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά τα 2/3 του με κρασί.