Δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την θεωρία ότι η μπίρα που καταναλώνεται στη μέτρια μπορεί να είναι εξαιρετική για την υγεία των καταναλωτών: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα αρρένων από το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στη Νέα Oυαλία και διαπιστώθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στα αίματα αυξήθηκαν μετά από να πιουν το κόκκινο κρασί και μπίρα, αλλά λιγότερο με το να πιουν άσπρο κρασί.
O ερευνητής καθ. Ken Watson είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιθανά οφέλη υγείας και ότι το κόκκινο κρασί και η μπίραπεριλαμβάνουν τη χαμηλότερη χοληστερόλη και την πρόληψη του θανάτου των κυττάρων.
Oι ερευνητές σημείωσαν ότι τα οφέλη συνδέθηκαν μόνο με μέτρια ποσά οινοπνεύματος. Τα αντιοξειδωτικά επίπεδα δεν αυξήθηκαν περαιτέρω μετά από δύο ποτά. “Τα επιστημονικά στοιχεία ότι η μέτρια κατανάλωση έχει οφέλη για την υγεία είναι τώρα συντριπτικά. “O μύθος ότι το κόκκινο κρασί είναι μια αποτελεσματικότερη πηγή αντιοξειδωτικών από την μπίρα χάνει έδαφος.” – Oι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχουν ανακαλύψει ότι πίνοντας μερικά ποτήρια της μπίρας κάθε εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος υπέρτασης, η αναταραχή που προκαλεί την υψηλή πίεση αίματος,τις καρδιακές παθήσεις και τους σπασμούς στην εγκυμοσύνη.
Τα συμπεράσματά τους βασίστηκαν σε μια μελέτη περισσότερων από 70.000 γυναικών νοσοκόμων που συμμετέχουν σε μια από τις παγκόσμιες πιο εκτενείς μελέτες στη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η μελέτη υγείας των νοσοκόμων, που εκπονήθηκε αρχικά το 1976 για να ερευνήσει τα αποτελέσματα των αντισυλληπτικών,διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήπιαν 250ml μπίρας κάθε λίγες ημέρες διέτρεξαν το χαμηλότερο κίνδυνο της υπέρταση, από τους μη-πότες.
Αυτή η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η μπίρα προσφέρει τους ίδιους αντιοξειδωτικούς παράγοντες με το κόκκινο κρασί, πουμειώνει τη χοληστερόλη, και είναι ικανή να ενυδατώνει τους ελεύθερους ριζοσπάστες και τα ιχνοστοιχεία, οι οποίοι είναι καλοί για τον οργανισμό. Αλλά οι καλές ειδήσεις τελειώνουν εκεί. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η βαρύτερη κατανάλωση, που περιλαμβάνει μια περισσότερο από 500ml κάθε ημέρα, αύξησε τον κίνδυνο υπέρτασης. O κίνδυνος αυξήθηκε κατά 30% για τις γυναίκες που ήπιαν ή περισσότερες από δύο φιάλες ημερησίως.
Μια μελέτη που εμφανίζει ότι μια μπίρα ημερησίως μπορεί να βοηθήσει και να διατηρήσει την καλή κατάσταση της καρδιάς προσθέτει περισσότερα ακόμα στοιχεία στην μακρά σειρά των μελετών που υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις. Oι ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι πίνοντας μια μπίρα(500ml) την ημέρα προκλήθηκαν αλλαγές στη χημεία του αίματος που συνδέονται με έναν μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων.
Oι συμμετέχοντες στη μελέτη βρέθηκαν να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, και να αυξάνουν τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες μειώνοντας τα επίπεδα ινωδογόνου που είναι ένας παράγων θρομβώσεων Κατά τη διάρκεια της μελέτης συνολικά 48 άτομα ηλικίας 46 έως 72 με στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες των 24 ατόμων. Η μια ομάδα ήπιε ένα μπουκάλι της μπίρας ημερησίως για 30 διαδοχικές ημέρες ενώ oι άλλοι ήπιαν μεταλλικό νερό. Και οι δύο ομάδες έφαγαν μια παρόμοια διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σε 21 από τους 24 ασθενείς στην ομάδα που κατανάλωνε μπίρα, οι ερευνητές βρήκαν τις θετικές αλλαγές στις χημικές ουσίες αίματος που συνδέονται, στα στοιχεία των προηγούμενων μελετών, με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της γεωργικής και χημείας τροφίμων, εμφανίζει επίσης για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών προκαλεί τις δομικές αλλαγές στο ινωδογόνο που καθιστούν ένας παράγοντα θρομβώσεων λιγότερο ενεργό. Εντούτοις, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μέτρια κατανάλωση δεν μπορεί ακόμα να συνδεθεί άμεσα με έναν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.
Μερικές μελέτες προτείνουν αλλαγή τρόπου ζωής , διατροφή και άσκηση που μπορούν να βοηθήσουν ,και να αποτελέσουν σε συνδυασμό με την μέτρια κατανάλωση μπίρας παράγοντες μείωσης των καρδιακών επεισοδίων.
Ελιξήριο ζωής: Oι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτό ημερησίως κρασί, μπίρα ή σκληρό ποτό εμφανίζουν σημαντικά καλύτερη ελαστικότητα των αρτηριών του σώματός τους, ένα σημαντικό μέτρο της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα οφέλη δεν είναι μόνο από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, αλλά βρήκαμε οτι οι άνθρωποι που πίνουν μια μπίρα ημερησίως, επίσης έχουν βελτιώσει την αρτηριακή ελαστικότητά τους, καλύτερα από αυτούς που δεν πίνουν δήλωσε ο Δρ ReuvenZimlichman του ιατρικού κέντρου Wolfson και του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Όταν οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητα, αποτυγχάνουν να χαλαρώσουν ως αντλία της καρδιάς. Αυτό προκαλεί μια άνοδο στη συστολική πίεση του αίματος, ένας “φοβερός προάγγελος” των μελλοντικών καρδιακών παθήσεων.