ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ
Ένα χαρμάνι καφέδων είναι πάντα συνδυασμός ταιριαστών μεταξύ τους προσωπικοτήτων . Αρα ο καφεκόπτης πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει να καβουρδίζει και να αλέθει σωστά , αλλά γνωρίζοντας όλους τους καφέδες , στην παραμικρή τους λεπτομέρεια , να δημιουργεί τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς.
ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΒOΥΡΔΙΣΜΑ
Κάθε καφές χρειάζεται το δικό του χρόνο καβουρδίσματος για να αποδώσει το δυναμικό του . Στην ετοιμασία , λοιπόν , ενός χαρμανιού το καβούρδισμα καθενός ξεχωριστού καφέ προηγείται του χαρμανιάσματος .
ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΦΕΔΩΝ
Στη σύνθεση ενός χαρμανιού δε λαμβάνεται υπόψη μόνο η αρμονία αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών . Υπάρχει εξίσου σημαντική φροντίδα για την εύρεση ισορροπημένης συνύπαρξης και ως προς το γευστικό βάρος .
ΣΥΝΔΥΑΣΜOΣ ΚΑΦΕΔΩΝ
Ένας καλός και απολαυστικός συνδυασμός καφέδων , είναι ο αυθεντικός Mocha της Υεμένης με τον ογκώδη καφέ από τη Σουμάτρα . Δοκιμάστε τον
ESPRESSO (ΠΩΣ ΠΙΝΕΤΑΙ)
O espresso πίνεται με δύο γουλιές , αν γίνεται χωρίς καθόλου ζάχαρη ή -έστω – με ελάχιστη , μόλις στη μύτη του κουταλιού.
ESPRESSO ΤΕΛΕΙOΣ
O espresso είναι τέλειος όταν το καϊμάκι του μπορεί να διατηρηθεί για ενάμιση λεπτό. •ESPRESSO ΚΑΙ ΦΛΥΤΖΑΝΙ Το φλυτζάνι του espresso πρέπει να έχει οβάλ σχήμα , να έχει μεσαίο πάχος πορσελάνης για να διατηρεί τον σερβιρισμένο καφέ ζεστό στους 60 – 65 βαθμούς και να είναι ήδη ζεστό πριν το σερβίρισμα.
CAPPUCCINO FREDDO
Φτιάχνεται όπως ο espresso freddo , με τη διαφορά ότι αφού σερβίρουμε τον espresso στο ποτήρι , κατόπιν προσθέτουμε κρύο γάλα , το οποίο έχουμε πρώτα χτυπήσει στο μίξερ έως ότου γίνει παχύρευστη κρέμα .
CAFFE MOCHA
Caffe mocha :1/3 espresso , 1/3 ζεστή σοκολάτα , 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται μ’ αυτή τη σειρά .
ESPRESSO MACCHIATO ΚΑΙ ROMANO
O espresso macchiato έχει “σημαδευτεί ” με πολύ λίγο αφρό γάλακτος . O espresso romano είναι ο espresso με κομματάκι φλοίδας λεμονιού
ESPRESSO CON PANA
Είναι ο espresso με μια κουταλιά σαντιγί .
ESPRESSO CORRETTO
Προσθέτουμε στον espresso μικρή ποσότητα liqueur (amaretto, grappa , σαμπούκα , μέντα ).
ESPRESSO FREDDO
Είναι διπλή δόση espresso , που χτυπάμε στο σέικερ με ζάχαρη και τριμμένο πάγο . Σερβίρεται σε ψηλό κολονάτο ποτήρι .
ESPRESSO DOPPIO – EPRESSO AMERICANO
O espresso doppio είναι ο espresso ο διπλός.
Espresso americano : ο espresso αραιωμένος με ζεστό νερό.
ESPRESSO LUNGO
Μονή δόση espresso σε μεγαλύτερο όγκο νερού. Έτσι είναι ελαφρύς χωρίς να χάνει τη γεύση του .
ESPRESSO RISTRETTO
Για να τον φτιάξουμε σταματάμε τη ροή του νερού νωρίτερα για πιο συμπυκνωμένο καφέ και εντονότερο άρωμα
CAPPUCCINO
O καφές cappuccino είναι espresso , με προσθήκη το αφρόγαλα ή τη σαντιγί. Η σωστή δοσολογία προβλέπει : 1/3 espresso, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα ή σαντιγί. Το γάλα για το αφρόγαλα, πρέπει να είναι κρύο, γιατί με τον ατμό (της μηχανής), κάνει καλύτερο αφρό.